Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of wea...
Main Authors: | , , |
---|---|
Format: | Online |
Language: | Spanish |
Published: |
+Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.
2022
|
Subjects: | |
Online Access: | https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309 |
_version_ | 1810375206640812032 |
---|---|
author | González Suárez, Erenio Pérez Navarro, Omar Miño Valdés, Juan Esteban |
author_facet | González Suárez, Erenio Pérez Navarro, Omar Miño Valdés, Juan Esteban |
author_sort | González Suárez, Erenio |
collection | Revista Mas Ingenio |
description | The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of weaknesses, threats and opportunities are combined with the Complex Analysis of Processes under conditions of uncertainty. The possibilities of citric acid production from products derived from sugarcane, and the effect of scale sizes in these productions were studied. At the end, several application examples were presented. |
format | Online |
id | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-309 |
institution | Facultad de Ingenieria |
language | Spanish |
publishDate | 2022 |
publisher | +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. |
record_format | ojs |
spelling | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3092024-05-30T17:09:47Z Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos González Suárez, Erenio Pérez Navarro, Omar Miño Valdés, Juan Esteban ácido cítrico caña de azúcar industria alimentaria prospectiva tecnológica The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of weaknesses, threats and opportunities are combined with the Complex Analysis of Processes under conditions of uncertainty. The possibilities of citric acid production from products derived from sugarcane, and the effect of scale sizes in these productions were studied. At the end, several application examples were presented. El objetivo de este trabajo fue presentar un anteproyecto prospectivo de desarrollo local, para empresas de la industria alimentaria en territorio cubano, con una visión competitiva a cinco años vistas. En la solución del problema prospectivo se combinan los métodos ya establecidos de los escenarios futuros y la matriz de debilidades, amenazas y oportunidades, con el Análisis Complejo de Procesos en condiciones de incertidumbre. Se estudiaron las posibilidades de producción de ácido cítrico de productos derivados de la caña de azúcar, y el efecto de los tamaños de escala en estas producciones. Al final se presentaron varios ejemplos de aplicación. +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação. +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación 2022-06-03 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo Científico- Evaluacion por Pares- Doble Ciego Scientific article evaluated by peers Artigo científico avaliado pelos pares application/pdf text/html https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309 10.36995/j.masingenio.2021.03.02.005 +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.; Vol. 3 No. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação.; v. 3 n. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; Vol. 3 Núm. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 2618-5520 2683-7021 spa https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309/1022 https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309/1023 Derechos de autor 2022 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
spellingShingle | ácido cítrico caña de azúcar industria alimentaria prospectiva tecnológica González Suárez, Erenio Pérez Navarro, Omar Miño Valdés, Juan Esteban Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title | Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title_full | Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title_fullStr | Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title_full_unstemmed | Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title_short | Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
title_sort | prospectiva tecnologica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos |
topic | ácido cítrico caña de azúcar industria alimentaria prospectiva tecnológica |
topic_facet | ácido cítrico caña de azúcar industria alimentaria prospectiva tecnológica |
url | https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309 |
work_keys_str_mv | AT gonzalezsuarezerenio prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos AT pereznavarroomar prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos AT minovaldesjuanesteban prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos |