Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos

The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of wea...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: González Suárez, Erenio, Pérez Navarro, Omar, Miño Valdés, Juan Esteban
Format: Online
Language:Spanish
Published: +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. 2022
Subjects:
Online Access:https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309
_version_ 1810375206640812032
author González Suárez, Erenio
Pérez Navarro, Omar
Miño Valdés, Juan Esteban
author_facet González Suárez, Erenio
Pérez Navarro, Omar
Miño Valdés, Juan Esteban
author_sort González Suárez, Erenio
collection Revista Mas Ingenio
description The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of weaknesses, threats and opportunities are combined with the Complex Analysis of Processes under conditions of uncertainty. The possibilities of citric acid production from products derived from sugarcane, and the effect of scale sizes in these productions were studied. At the end, several application examples were presented.
format Online
id oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-309
institution Facultad de Ingenieria
language Spanish
publishDate 2022
publisher +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.
record_format ojs
spelling oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-3092024-05-30T17:09:47Z Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos González Suárez, Erenio Pérez Navarro, Omar Miño Valdés, Juan Esteban ácido cítrico caña de azúcar industria alimentaria prospectiva tecnológica The objective of this work was to present a prospective blueprint for local development for companies in the food industry in Cuban territory, with a competitive vision for five years ahead. In solving the prospective problem, the already established methods of future scenarios and the matrix of weaknesses, threats and opportunities are combined with the Complex Analysis of Processes under conditions of uncertainty. The possibilities of citric acid production from products derived from sugarcane, and the effect of scale sizes in these productions were studied. At the end, several application examples were presented. El objetivo de este trabajo fue presentar un anteproyecto prospectivo de desarrollo local, para empresas de la industria alimentaria en territorio cubano, con una visión competitiva a cinco años vistas. En la solución del problema prospectivo se combinan los métodos ya establecidos de los escenarios futuros y la matriz de debilidades, amenazas y oportunidades, con el Análisis Complejo de Procesos en condiciones de incertidumbre. Se estudiaron las posibilidades de producción de ácido cítrico de productos derivados de la caña de azúcar, y el efecto de los tamaños de escala en estas producciones. Al final se presentaron varios ejemplos de aplicación. +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação. +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación 2022-06-03 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo Científico- Evaluacion por Pares- Doble Ciego Scientific article evaluated by peers Artigo científico avaliado pelos pares application/pdf text/html https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309 10.36995/j.masingenio.2021.03.02.005 +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.; Vol. 3 No. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação.; v. 3 n. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; Vol. 3 Núm. 2: Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; 67 - 77 2618-5520 2683-7021 spa https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309/1022 https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309/1023 Derechos de autor 2022 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
spellingShingle ácido cítrico
caña de azúcar
industria alimentaria
prospectiva tecnológica
González Suárez, Erenio
Pérez Navarro, Omar
Miño Valdés, Juan Esteban
Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title_full Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title_fullStr Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title_full_unstemmed Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title_short Prospectiva tecnológica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
title_sort prospectiva tecnologica en empresas de la industria alimentaria con apoyo de la estrategia de procesos
topic ácido cítrico
caña de azúcar
industria alimentaria
prospectiva tecnológica
topic_facet ácido cítrico
caña de azúcar
industria alimentaria
prospectiva tecnológica
url https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/309
work_keys_str_mv AT gonzalezsuarezerenio prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos
AT pereznavarroomar prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos
AT minovaldesjuanesteban prospectivatecnologicaenempresasdelaindustriaalimentariaconapoyodelaestrategiadeprocesos