Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local
The objective of this work was to design and apply a management procedure in safety and assimilation oftechnologies to the Cubanacán ice cream factory in Placetas Cuba within the framework of a local developmentproject. The strategic procedure considered increasing production, quality, assortments a...
Main Authors: | , , , , , |
---|---|
Format: | Online |
Language: | Spanish |
Published: |
+Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.
2024
|
Subjects: | |
Online Access: | https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/194 |
_version_ | 1810375197868425216 |
---|---|
author | Pérez Navarro , Omar Chaviano, Milagro Corzo, Ibis Velázquez, Maidel Reymond, Antonio Miño Valdes, Juan E. |
author_facet | Pérez Navarro , Omar Chaviano, Milagro Corzo, Ibis Velázquez, Maidel Reymond, Antonio Miño Valdes, Juan E. |
author_sort | Pérez Navarro , Omar |
collection | Revista Mas Ingenio |
description | The objective of this work was to design and apply a management procedure in safety and assimilation oftechnologies to the Cubanacán ice cream factory in Placetas Cuba within the framework of a local developmentproject. The strategic procedure considered increasing production, quality, assortments and availability of rawmaterials. In the diagnosis, the market behavior and the required plant size were verified. The methodologyconsidered the assimilation of technologies previously validated with the implementation of the PrerequisiteProgram (PP) plus the Hazard Analysis and Crítical Control Points (HACCP) plan associated with the project, withits corresponding budgets. The heuristic approach included strategic decisions in response to the technical-economicevaluation and the sensitivity analysis. The procedure achieved adequate feasibility and sensitivity results to thedeterioration of the budget associated with the safety management system. |
format | Online |
id | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-194 |
institution | Facultad de Ingenieria |
language | Spanish |
publishDate | 2024 |
publisher | +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. |
record_format | ojs |
spelling | oai:ojs.pkp.sfu.ca:article-1942024-05-26T14:59:49Z Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local Pérez Navarro , Omar Chaviano, Milagro Corzo, Ibis Velázquez, Maidel Reymond, Antonio Miño Valdes, Juan E. Asimilación de Tecnologías Desarrollo Local HACCP Inocuidad Programas de Prerrequisitos The objective of this work was to design and apply a management procedure in safety and assimilation oftechnologies to the Cubanacán ice cream factory in Placetas Cuba within the framework of a local developmentproject. The strategic procedure considered increasing production, quality, assortments and availability of rawmaterials. In the diagnosis, the market behavior and the required plant size were verified. The methodologyconsidered the assimilation of technologies previously validated with the implementation of the PrerequisiteProgram (PP) plus the Hazard Analysis and Crítical Control Points (HACCP) plan associated with the project, withits corresponding budgets. The heuristic approach included strategic decisions in response to the technical-economicevaluation and the sensitivity analysis. The procedure achieved adequate feasibility and sensitivity results to thedeterioration of the budget associated with the safety management system. En el trabajo se presenta un procedimiento de carácter metodológico y estratégico, para la gestión de la inocuidad y la asimilación de tecnologías en proyectos de desarrollo local. El procedimiento considera el diagnóstico local y el fortalecimiento de la producción de materias primas a escala regional. En el diagnóstico se pondera la disponibilidad de materias primas y se verifica el comportamiento del mercado al tamaño de planta fijado por la disponibilidad. Se consideran procedimientos de asimilación tecnológica previamente validados, combinados con la implementación de los Programas de Prerrequisitos y el plan HACCP asociados al proyecto, con sus correspondientes presupuestos y acciones de verificación. El enfoque es heurístico e incluye decisiones estratégicas en respuesta a la evaluación técnico-económica y el análisis de sensibilidad de la propuesta asimilada, con su correspondiente sistema de gestión de la inocuidad y presupuesto asociado. El procedimiento se aplicó a un Proyecto de Desarrollo Local para el incremento de la producción, la calidad y los surtidos de la fábrica de helados de la “Pasterizadora Cubanacán” de Placetas, Cuba; alcanzando resultados adecuados de factibilidad y sensibilidad al deterioro del presupuesto asociado al sistema de gestión de la inocuidad. +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation. +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação. +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación 2024-05-26 info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículo Científico- Evaluacion por Pares- Doble Ciego Scientific article evaluated by peers Artigo científico avaliado pelos pares application/pdf text/html https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/194 10.36995/j.masingenio.2020.02.01.002 +Ingenio - Journal of Science Technology and Innovation.; Vol. 2 No. 1: Revista de Ciencia, Técnologia e Innovación; 23 - 41 +Ingenio - Revista de Ciência, Tecnologia e Inovação.; v. 2 n. 1: Revista de Ciencia, Técnologia e Innovación; 23 - 41 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación; Vol. 2 Núm. 1: Revista de Ciencia, Técnologia e Innovación; 23 - 41 2618-5520 2683-7021 spa https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/194/956 https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/194/957 Derechos de autor 2020 +Ingenio - Revista de Ciencia Tecnología e Innovación https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/ |
spellingShingle | Asimilación de Tecnologías Desarrollo Local HACCP Inocuidad Programas de Prerrequisitos Pérez Navarro , Omar Chaviano, Milagro Corzo, Ibis Velázquez, Maidel Reymond, Antonio Miño Valdes, Juan E. Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_alt | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_full | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_fullStr | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_full_unstemmed | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_short | Gestión de Inocuidad y Asimilación de Tecnologías en Fábrica de Helados desde el Desarrollo Local |
title_sort | gestion de inocuidad y asimilacion de tecnologias en fabrica de helados desde el desarrollo local |
topic | Asimilación de Tecnologías Desarrollo Local HACCP Inocuidad Programas de Prerrequisitos |
topic_facet | Asimilación de Tecnologías Desarrollo Local HACCP Inocuidad Programas de Prerrequisitos |
url | https://revistas.fio.unam.edu.ar/index.php/masingenio/article/view/194 |
work_keys_str_mv | AT pereznavarroomar gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal AT chavianomilagro gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal AT corzoibis gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal AT velazquezmaidel gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal AT reymondantonio gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal AT minovaldesjuane gestiondeinocuidadyasimilaciondetecnologiasenfabricadeheladosdesdeeldesarrollolocal |